miercuri, 22 februarie 2012

Natutura ≠ camping

Sunt destul de revoltat asupra tembelei de lege pe care au dat-o lichelele de parlamentari cu referire la camping. Faimaoasa " Lege a campingului".In cazul in care nu stiti despre ce este vorba va rog sa citti acest articol si sa vedeti ce le sunt in stare creierele sa "vomite".
Din pacate nu vom avea dupa legea lor sa ne mai bucuram de asa privelisti:
Sa nu mai ai tu voie sa-ti pui cortul unde doresti acolo in inima de padure unde ai tu chef sa auzi pasari, vant, animale cum fosnesc frunzele si iarba dupa mancare. Nu, nu mai ai voie esti silit sa iti pui cortul langa un manelist care nu a venit la iarba verde sa se relaxeze ci a venit sa-si tape ciozvarta de porc pe gratar, sa friga micu si pe fundal de guta si maneloase sa mai traga si o ragaitura, ca de asa l-a invata masa sa se poarte civilizat in natura. Nu zic sa nu-ti frigi ceva la foc sa u sa-ti faci ceva de mancare dar fa intr-un mod civilizat si curat.
Sper sa nu ajungem ca si nemtii sa stai 2 ore la rand la gratar in zona amenajata de picnic sa-ti faci 3 gratare si 2 costite. Da la ei asa se intampla se sta la rand la gratarele construite in zonele amenajate. Dar in rest e verde si e frumos. aia nu mai e iesire in natura dupa cum te taie capul aia ii la fel cum ies in parc si is obligat de autoritati sa merg doar pe alee sa nu calc iarba da doamne feri.
Problema este alta, exact cum zicea si mesterul intai de toate sa amenajeze locuri de de campare si camping si apoi baga legile si amenzile. Dar aicea este iara o manareala ca la carte aici se doreste descurajarea exploarararii si a drumetiilor serioase in natura ca ei sa poata linistit sa taie padurea si sa faca braconaj.
Si ei cu legea asta se spala pe maini si inchid ochii cand unu si altul de a lor calca pe bec.
Asa ca fratilor ia sa nu ne lasam noi calcati in picoare si manjiti de gunoaiele lor. Suntem niste persoane cu coloana vertebrala si spunem ca avem mai multa minte decat ieie. Nu o sa vina nimeni dupa noi prin boscheti sau prin inimi de padure unde mergem noi ca sa ne simtim bine si unde stam la un cor, un hamac un adapost improvizat natural. Pe american nu il cauta, din potriva il trimite in natura ca si asa ii prea obez de la mancarea nesanatoasa pe care o mananca.

Nu mai sidea si te gandi ca daca poti mere la padure sa faci un foc si sa sezi sa asculti pasarile ca tu intotdeauna vei avea voie. Manelarul e condamnat sa stee acasa si sa  bee berea si sa mance micu in bucatarie. Tu esti om facut pentru natura.

RESPECTAND NATURA SI EA TE VA RESPECTA SI IUBI PE TINE.

luni, 6 februarie 2012

Tura-n zapada

Cine a zis ca o plimbare asa prin aer curat si rece nu face bine la organism, se insala. Chiar daca sambata a nins toata ziua si m-am foit prin orasul asta inghetat parca in zapada, duminica am zis gata merg la padure intr-o tura de o zi sa fac umpic de miscare si de ce nu sa ma relaxez ca de aia ii plimbare. Poate zici ca is nebun ca acuma pa vremea asta si pe zapada asta ma apuc de capul meu sa meg prin zapada nebatatorita. asta ii tot farmecul.
M-am echipat corespunzator , parazapezile si bocancii in picoare si la drum.
S-au alaturat si doi prieteni si am fost gata de drumetie.

Traseul a fost destul de greu pentru ca am inceput noi sa fim pluguri pentru a crea drum prin zapada.
Am avut ocazia sa vad cum se scalda pe caldura asta de afara ratele salbatice in Mures.


Din pacate bateria la aparatul foto mi-a cam facut figuri si multe poze nu am prea avut ocazia sa fac.

Acum imi dau seama de ce spunea mesterul cu plecatul prin zapada si oboseala ce o poate face o tura scurta prin zapada. Daca acel traseu il faci in o ora vara, iarna poti sa-l faci daca zapada este mare in 2 ore.
Dar tine minte ca intr-o asemenea tura echipamentul face tot lucrul. Daca nu esti echipat corespunzator risti sa te uzi rau la picioare si sa nu mai poti inainta. Acuma dac mai ai si rachete ii si mai bine dar o perecehe de bocanci zdraveni daca ai si niste parazapezi eu zic ca te descurci.


Intr-un final am ajuns si noi intr-un loc mai ferit de vant si am incercat sa ne facem mica tabara. Nu a iesit cam ce am vrut noi sau cum srie la cartile de supravietuire dar important este sa ai cat de cat pamant sub piciare si sa stai pe ceva uscat.


Din pacate mare foc nu am reusit noi sa facem deoarece nu am gasit lemne uscate si plus ca nu ne-am pus noi acuma fosrte tare sa cautam deoarece mult nu prea mai vroiam sa sidem pe acolo.
Intr-o tura in care vrei sa-ti faci foc pentru un ceai sau o supa neaparat sa ai cu tine un topor. Fiesastraul ii bun si el dar in general toporul ii sfant. Nu te mai chinui sa mai despici lemnele taiata cu cutitul. leai crapat cu toporul si le pui langa foc pentru incalzire.

Asta ii toporul ce il folosesc eu. Am avut ocazia sa-l prind la um pret foarte bun si la recomandarea mesterului l-am achizitionat.
revenind la tura noastra. Deci dupa ce am servit un ceai fierbinte de plante medicinale, am zis ca trebuie sa o pornim din loc.


Incepea sa se cam lese racoarea si noi stateam mai mult decat sa umbla. Ne-am ridicat tabara si am plecat inapoi spre orasul inpotmolit in zapada.


Drumul spre casa incepea sa fie din ce in ce mai greu. picoarele incepeau sa ma lase ( lipsa de antrenament). Dar cu putin eform am facut-o si pe asta. Ma gendesc acuma daca cumva tu esti dispus de o tura si sa incerci sa lasi caldura din casa si de sub plapuma si sa incerci sa te pui umpic la miscare. Nu este usor da nici greu sa te iei si sa mergi umpic prin zapada sa te mai misti si sa-ti pui sangele in miscare.
Un rucsacel si umpic de mancarica un sandvici un termos cu ceva cald in el de preferat ceai. Nu-ti lua cu tine bauturi carbogazoase. Nu te vor ajuta cu nimica, dimpotriva o sa-ti fie tot mai sete dupa ele. Cine zice ca o sticla de jumate de Cola te ajuta ca-ti da energie apoi ala ii dus cu pluta. Mai bine bagi un ceai de isop cu  menta (creata), fenicul, macese si banuti  si iti zic io ca nu-ti trebe alt energizant mai bun.Sper ca ai inteles ce am vrut sa zic.
Poteca faina sa ai si cat mai frumoase drumetii sa faci.